A+
A-
19/1/24

Signalen van de staart: zo leer jij je kat kennen!

Wist jij dat katten niet alleen communiceren via miauwen en lichaamstaal, maar ook door middel van hun staart? Een kat kan verschillende emoties uiten met slechts een paar subtiele bewegingen van de staart. Als baasje is het belangrijk om deze signalen te begrijpen om te weten hoe jouw viervoeter zich voelt. Lees snel verder om erachter te komen wat de meest voorkomende signalen zijn die katten met hun staart uitstralen!

Klik hier voor de korte versie

Tevreden en blij

Wanneer een kat tevreden en blij is, kan je de staart rustige n ontspannen zien hangen of zachtjes heen en weer zien bewegen. Als je kat zijn staart omhoog houdt, soms met een lichte buiging aan het einde, is dat een teken dat je viervoeter zich fijn voelt. Met een langzaam kwispelende staart in combinatie met spinnende geluiden wil jouw pluizebol graag zeggen dat hij/zij erg gelukkig is.

Wees gegroet

Soms begroeten katten elkaar en hun personeel door de staart omhoog te houden met een lichte krul aan het einde. Dit is vaak het geval wanneer je thuiskomt na een dag weg, en je kat begroet je met een opgerichte staart, klaar om te knuffelen en te spelen.

Dit is een teken van vriendelijkheid en een uitnodiging voor interactie. Als je kat je op deze manier begroet, kan je reageren door zachtjes het kopje of de kin te aaien. Dit vinden ze vaak heerlijk!

Nieuwsgierigheid

Een kat die geïnteresseerd is in iets in zijn omgeving zal de staart meestal laag en recht houden, en mogelijk licht trillen. Je zult vaak merken dat katten dit doen wanneer ze iets nieuws of onbekends zien of horen.

Opgewonden of gespannen

Een opgewonden of gespannen kat kan de staart omhoog houden, maar met een snelle heen-en-weer beweging. Dit kan ook samen gaan met een dikkere staart. Als je dit ziet, raden wij je aan om je kat wat ruimte te geven en niet te overweldigen met aandacht, vooral als het een onbekende situatie is.

Angst en stress

Wanneer een kat zich bedreigd of bang voelt, zal de staart vaak laag zijn, soms zelfs tussen de poten. Een kwispelende staart in dit geval kan aangeven dat je kat zich onzeker of gestrest voelt. Dit gedrag kan voorkomen bij harde geluiden, vreemde omgevingen of wanneer een kat wordt geconfronteerd met een dreigend gevaar. Probeer een angstige kat gerust te stellen door rustig en kalm te blijven, en geef je pluizebol de mogelijkheid om zich terug te trekken naar een veilige plek.

Irritatie en boosheid

Een kat die geïrriteerd is of zich bedreigd voelt, kan de staart heen en weer bewegen met snelle, korte bewegingen. Als je kat de staart slaat of zwiept, is dit een teken van boosheid en kan hij/zij overgaan tot agressie als de situatie niet verandert. Het is verstandig om wat afstand te houden en je kat de ruimte te geven totdat je viervoeter kalmeert.

Het begrijpen van de signalen die katten met hun staart uitzenden, kan je helpen om een diepere band met je kat op te bouwen en mogelijke conflicten te vermijden. Wij vinden het belangrijk om te vermelden dat je goed moet onthouden dat elke kat uniek is en zijn eigen persoonlijkheid heeft. Door aandacht te besteden aan de subtiele signalen van je kat, kan je de emoties beter begrijpen en een fijne omgeving voor hem/haar creëren. Een gelukkige kat is tenslotte een gezonde en tevreden kat!