A+
A-
14/9/23

Zo leer je jouw hond netjes aan de lijn te lopen

Heeft jouw hond ook de neiging om erg aan de lijn te trekken? Het trainen van jouw viervoeter om netjes aan een lijn te lopen kan een uitdagende taak zijn, maar geloof ons, het is de moeite waard om te investeren in deze vaardigheid! Het zorgt niet alleen voor een leukere wandeling met je harige vriend, ook geeft het meer controle en veiligheid tijdens het uitlaten.

Klik hier voor de korte versie

Back to basics

Als je jouw hond wil omtoveren tot het ideale wandelmaatje, dan kan je het beste bij de basis beginnen. Dat betekent dat je hem eerst de kneepjes van het vak moet leren, zoals het commando 'zit', 'blijf' en 'kom hier'. Deze commando’s zorgen ervoor dat jouw hond leert om zich te concentreren en te luisteren naar jouw aanwijzingen. Als je hond dit kan, dan ben je al een stap dichter bij een perfecte wandeling!

 

Gebruik de juiste uitrusting

Er zijn verschillende soorten lijnen, halsbanden en tuigjes/harnassen beschikbaar om jouw hond te helpen bij het leren netjes aan de lijn te lopen. Of je nu gaat voor een halsband of tuigje, aan beide zitten voor- en nadelen.

Bij een normale halsband heeft jouw hond meer bewegingsvrijheid en een halsband is eenvoudig om te doen. Bij een tuig moet je goed opletten dat deze juist is afgesteld zodat er geen schuurplekken ontstaan.

Een groot voordeel van een tuigje is dat deze de druk over het lichaam van een hond verdeeld en voorkomt dat je hond te veel druk op zijn nek krijgt, terwijl het tegelijkertijd meer controle biedt aan jou.

Wat betreft lange en korte lijnen: kijk welke lijn het beste bij jouw hond en bij de situatie past. Onze winkelmedewerkers in jouw Jumper vestiging helpen je graag met de juiste uitrusting voor jouw hond.

 

Beloon goed gedrag

Beloon jouw hond voor goed gedrag. Wanneer hij netjes naast je loopt en niet trekt aan de lijn, geef hem dan een traktatie of beloon hem met enthousiasme. Dit zal jouw hond aanmoedigen om op deze manier door te gaan en de positieve associatie met netjes aan de lijn lopen te versterken. Het is belangrijk om de beloning zo snel mogelijk te geven nadat je hond het gewenste gedrag vertoont.

 

Blijf geduldig

Het trainen van jouw viervoeter om netjes aan de lijn te lopen kan flink wat tijd in beslag nemen, dus wees geduldig en geef niet op. Oefen regelmatig en blijf positief. Wanneer jouw hond het niet goed doet, straf hem dan niet, maar neem de tijd om hem opnieuw te trainen. Het is belangrijk om de trainingssessies kort te houden en te eindigen met een beloning voor het harde werk.

Wees consequent

Het is belangrijk om consequent te zijn bij het trainen van jouw hond. Gebruik dezelfde commando's en beloningen elke keer als je hem uitlaat. Dit zal hem helpen om de verwachtingen te begrijpen en de gewenste gedragingen te leren. Ook is het belangrijk om echt elke keer als jouw hond trekt aan de lijn, in te grijpen. Dit kan er voor zorgen dat jullie wandeling erg lang duurt maar je zal zien, het wachten loont!

Maak het leuk

Maak de training van jouw hond leuk door het af en toe te combineren met spelletjes. Verberg bijvoorbeeld de beloningen in speelgoed. Dit maakt het trainen aan de lijn nog interessanter en uitdagender voor je hond. Ook kan je er voor kiezen om je hond mee te nemen naar verschillende leuke locaties om te wandelen, zoals parken, stranden, of paden in de natuur. Zo blijft de wandeling interessant en nieuw voor je hond.

 

Ter conclusie, het trainen van jouw hond om netjes aan de lijn te lopen kan een uitdaging zijn, maar het is de moeite waard om in te investeren. Door te beginnen met de basisvaardigheden, de juiste uitrusting te kiezen, goed gedrag te belonen, geduldig en consequent te zijn en de training leuk te maken, zal je uiteindelijk super fijne wandelingen hebben met jouw trouwe viervoeter.