A+
A-
9/4/24

6x mooie wandelplekken voor jouw hond

Niets is leuker dan lekker op stap te gaan met je trouwe viervoeter en samen de frisse buitenlucht op te snuiven. Nederland heeft gelukkig genoeg prachtige plekken waar je samen met je hond de wildernis kunt verkennen! Dus, doe die riem maar om en trek je wandelschoenen aan, want wij hebben de allerbeste plekken voor een wandeling met je hond op een rijtje gezet.

Klik hier voor de korte versie

De Veluwe

De Veluwe is één van de grootste natuurgebieden in Nederland. Hier vind je talloze wandelroutes voor honden, dus jij en je viervoeter kunnen lekker op pad. Het gebied bestaat uit gigantische bossen, heidevelden en stuifzandgebieden waar je hond zich helemaal uit kan leven. In sommige gebieden geldt een aanlijnplicht en in een aantal gebieden mag jouw hond lekker loslopen.

In de volgende gebieden mag je hond los: Kootwijkerduin, Harskamp, 't Leesten en Speulderbos- en Sprielderbos en het Zwolse bos. Wil je precies weten waar je hond wat mag? Neem dan een kijkje op de website van de Veluwe.

De Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is na de Veluwe het grootste bosgebied van Nederland en een droomplek voor elke hond. Ongerepte bossen, vele heuvels en een grote variatie aan bomen, struiken en planten. Er zijn hier zoveel wandelroutes waar jij en jouw hond lekker samen op pad kunnen. In Austerlitz, het Baarnse Bos, en De Vuursche mogen honden bijna overal los lopen, behalve bij De Stulp (Lage Vuursche), de Recreatieweg en in Wallenberg(Austerlitz). In de overige gebieden zijn honden welkom, mits aangelijnd.

Bij Leersum, Amerongen en Elst zijn er ook losloopgebieden. Andere gebieden zijn te kwetsbaar voor verstoring, daar zijn honden verboden. Dit geldt bijvoorbeeld voor rustgebieden voor vogels en terreinen waar reeën of dassen voorkomen. Twijfel je of je in een losloopgebied loopt? Let vooral goed op de borden, het wordt hier duidelijk aan te geven.

Het Drents-Friese Wold

Dit groene gebied ligt op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland. Het Drents-Friese Wold is zonder twijfel één van de grootste en mooiste natuurgebieden van Nederland, met meer dan 6000 hectare aan bos, heide, zand en beekdalgraslanden. In 2000 kreeg dit gebied de officiële titel van Nationaal Park.

Er zijn speciale hondenlosloopgebieden aangewezen in het Nationaal Park Drents-Friese Wold waar honden vrij mogen rondlopen en spelen. Deze losloopgebieden bevinden zich voornamelijk in de buurt van de parkeerplaatsen en zijn gemarkeerd met borden waarop staat dat honden los mogen lopen.

Het is belangrijk om te weten dat er in sommige delen van het park, zoals natuurgebieden en broedgebieden, geen honden zijn toegestaan of dat je je hond daar dus aan de lijn moet houden. Houd daarom goed de borden in de gaten waarop de toegangsregels staan aangegeven. Op deze manier kun je samen met je hond genieten van al het moois dat het Nationaal Park Drents-Friese Wold te bieden heeft.

Wil je precies weten waar je hond wat mag? Neem dan een kijkje in deze speciale folder van het Drents-Friese Wold.

De Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug is een prachtig natuurgebied in Overijssel. Lang geleden werd het landschap hier gevormd door een immense ijsgletsjer die de grond opzij duwde. Nu kunnen we hierdoor op zestien heuvels genieten van het prachtige uitzicht, met de rivier de Regge die er tussendoor meandert. Ook leven er hier veel bijzondere dieren, zoals de zandhagedis en Schotse Hooglanders.

In Nationaal Park Sallandse Heuvelrug zijn er drie gebieden aangewezen waar je hond lekker kan ravotten. In deze folder vind je alle informatie over waar jij precies kan lopen met jouw viervoeter.

Het Zuid-Limburgse heuvellandschap

Het Zuid-Limburgse heuvellandschap is een prachtig gebied met glooiende heuvels, bossen en weilanden. Hier kun je samen met je hond genieten van de verschillende uitzichten en de vele wandelpaden die door het gebied lopen. Houd er wel rekening mee dat er in sommige delen van het gebied aanlijnplicht geldt.

De Doggi Dating website kan je alle losloopgebieden van Zuid-Limburg (en heel Nederland!) Daarnaast kan je met de app afspreken voor hondenwandelingen, andere baasjes om hulp of advies vragen.

De Kennemerduinen

Nationaal Park De Kennemerduinen is een natuurgebied aan de kust van Noord-Holland met uitgestrekte duinen en bossen. Hier kun je samen met je hondheerlijk wandelen over de vele wandelpaden die door het gebied lopen. Dit park is een oase van natuur waar planten, dieren en mensen allemaal in evenwicht met elkaar leven. Van de binnenduinrand tot aan de natte duinvalleien, de schilderachtige buitenplaatsen en de zanderige duinen.

Bij de Kennemerduinen zijn ze een stuk strenger qua het toelaten van honden omdat ze graag de kwetsbare natuur hier willen sparen. Er zijn gelukkig wel een aantal aangewezen plekken waar je wel met je viervoeter naar buiten kan. Bijvoorbeeld in het Brouwerskolkpark (los) en in Elswout (aangelijnd).

Op deze pagina van De Kennemerduinen lees jij waar jouw hond welkom is.

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van mooie wandelgebieden in Nederland waar je samen met je hond kunt genieten van de natuur. Het is belangrijk om altijd rekening te houden met de geldende regels en aanlijnplichten in de gebieden waar je wandelt. Vergeet ook niet om water en hondensnoepjes mee te nemen. Veel plezier met wandelen en laat het ons vooral weten als jij zelf nog leuke tips hebt!