A+
A-
23/9/24

Tips voor een veilige herfstwandeling!

De blaadjes veranderen langzaam van kleur, de lucht wordt wat frisser en het ruikt echt naar herfst. Tijd voor een avontuurlijke herfstwandeling! Zo'n wandeling in het bos met jouw trouwe viervoeter is natuurlijk hartstikke leuk, maar kan ook veel risico's met zich meebrengen. Lees snel verder om te weten te komen waar je tijdens jullie herfstavontuur op moeten letten.

Klik hier voor de korte versie

Lijkt onschuldig, maar behoorlijk giftig

Tijdens een lekkere ontspannen wandeling in een bosrijke omgeving is het belangrijk om de focus erbij te houden. Jouw hond kan van alles tegenkomen waar die maar al te graag de tanden in wil zetten, terwijl er behoorlijk giftige items tussen kunnen zitten. Sommige herfstbladeren en planten kunnen een gevaar vormen als ze worden ingeslikt. Let daarom dus goed op de volgende risicovolle herfstvondsten:

Kastanjes bevatten de stof aesculine die bij een hond braken, buikpijn, diarree en in ernstige gevallen neurologische symptomen kan veroorzaken. Deze stof kan ook voorkomen in de bladeren van de kastanjeboom. Let op: het gaat hier om de wilde kastanje, de tamme kastanje is wel veilig voor jouw viervoeter.

Eikels bevatten tannines. Hoe groener een eikeltje is, hoe meer deze stof aanwezig is en dus ook gevaarlijker. De stof tannine kan maag- en darmklachten veroorzaken en in grotere hoeveelheden leiden tot nierfalen en/of leverschade. De eikenbladeren kunnen ook beschikken over deze stof en moeten dus ook zo veel mogelijk vermeden worden.

Esdoorns staan bekend om hun prachtige bladeren met allerlei kleuren. Toch zijn er bepaalde esdoorns waar huisdieren beter niet van kunnen snoepen. Het eten van deze bladeren kan leiden tot buikproblemen, zoals overgeven en diarree.

Wolfsmelkplanten hebben een wit sap dat bij aanraking met de huid vervelende reacties kan veroorzaken. Bij het inslikken van dit sapje kan jouw hond ook last krijgen van de buik en zelfs moeten overgeven.

Paddenstoelen komen altijd in vele vormen uit de grond schieten gedurende de herfst. Hoewel de meeste paddenstoelen niet schadelijk zijn voor je huisdier, zijn er toch enkele varianten die wel degelijk giftig zijn. De verschillende soorten paddenstoelen zijn vaak lastig te onderscheiden. Het is daarom verstandig om één lijn te trekken en jouw hond überhaupt niet aan paddenstoelen te laten knabbelen.

Kriebelige beestjes

Door de huidige klimaatveranderingen blijft het steeds langer warm. Dit betekent ook dat beestjes zoals teken, vlooien en parasieten langer actief zijn in de herfstperiode dan dat je waarschijnlijk gewend bent. Als deze beestjes de huid van jouw viervoeter weten te bereiken, dan kan dit vervelende gevolgen hebben zoals pijn, jeuk en de ziekte van Lyme. Overweeg daarom om preventieve maatregelen te nemen, bijvoorbeeld een vlooien- en tekenwerende halsband of pipetjes voor in de nek van jouw hond. Zorg er daarnaast voor dat je altijd een tekentang op zak hebt zodat je direct actie kan ondernemen. Niet alleen bij je hond, maar ook bij jezelf. Doe bij thuiskomst ook altijd nog een uitgebreide check op ongewenste kruipers.

Veilig spelen, zorgeloos plezier

We kennen allemaal wel die grappige video's van honden met veel te grote takken tussen hun kaken waar wandelaars voor moeten uitwijken. Hoe leuk takken ook zijn om mee te spelen, er zitten wel wat risico's aan verbonden. Een tak kan bijvoorbeeld gaan splinteren wanneer je hond erop kauwt. Deze splinters kunnen verwondingen of infecties veroorzaken wanneer ze worden ingeslikt. Ga je dus naar het bos en is jouw maatje helemaal fan van apporteren? Ga dan voor veilig en neem eigen speeltjes mee die vies mogen worden.

Koud, nat en gevaarlijk glad

hoewel honden vaak redelijk goed tegen het koude weer kunnen, is dit niet altijd het geval. Het is dus goed om je hond in de gaten te houden wanneer jullie in de kou naar buiten stappen. Honden communiceren voornamelijk via lichaamstaal, let dus op tekenen van onderkoeling of gedragsveranderingen. Wanneer je merkt dat jouw viervoeter het toch wat koud heeft, overweeg dan eens om een warme hondenjas aan te schaffen. Bij Maxi Zoo vind je verschillende vormen, maten en stijlen, zodat jouw hond warm en modieus blijft tijdens jullie wandelingen.

Met kortere dagen en langere nachten kan de zichtbaarheid tijdens wandelingen verminderd zijn. Het dragen van reflecterende halsbanden en het bevestigen van reflecterende strips aan de riem kan ervoor zorgen dat jij en je hond goed zichtbaar zijn voor voorbijgangers en het verkeer. Bij ons vind je een ruim assortiment aan reflecterende producten zoals halsbanden en riemen, maar ook lichtgevende items voor net dat beetje extra.

Tot slot zorgt het typische herfstweer ervoor dat het vaak nat en glad is buiten. Dit zorgt ervoor dat het risico op uitglijden behoorlijk kan stijgen, zowel voor mensen als voor dieren. Wees dus altijd voorzichtig als je met jouw hond de deur uitgaat voor een verfrissende wandeling. Je kan eventueel speciale schoentjes voor je hond aanschaffen waardoor hij of zij meer grip heeft een dus minder kans heeft op uitglijden.

Wil je goed voorbereid het bos verkennen? Kom langs in één van onze Maxi Zoo winkels en laat je adviseren door ons deskundige personeel!