A+
A-
16/6/23

Met deze tips ga jij veilig de lente in met jouw hond of kat!

Lente, wij zijn er klaar voor! Weg met die koude, natte dagen en tijd om te genieten van dat heerlijke zonnetje met jouw huisdier. Om optimaal te kunnen genieten van de lente, is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Kijk bijvoorbeeld uit voor parasieten, (eventuele) hooikoorts en wespensteken. Ook geven wij je in deze blog een aantal andere, belangrijke tips om helemaal lente-ready te zijn. Lees snel verder, dan vertellen wij je meer!

Klik hier voor de korte versie

Parasieten: pas op voor vlooien, wormen, luizen en teken

De dagen worden warmer, wat betekent dat parasieten actiever worden en het liefst een lekker plekje zoeken op jouw huisdier. Dit willen we natuurlijk niet! In de lente kan je te maken krijgen met verschillende soorten vervelende diertjes, waaronder vlooien, wormen, luizen en/of teken.

Ga je graag wandelen met jouw huisdier? Controleer hem/haar bij thuiskomst altijd op teken. Meestal zijn deze niet gevaarlijk maar het veroorzaakt wel vervelende klachten als de teek niet verwijderd wordt. Extra tip: kijk ook goed tussen de voetenbedjes of hier geen insecten zitten.

In onze winkels verkopen wij verschillende producten die deze beestjes bestrijden, waaronder ontwormingstabletten en vlooienbandjes. In de winkel adviseren onze medewerkers je graag over het juiste product voor jouw huisdier.

Hooikoorts?!

Wist jij dat jouw huisdier ook hooikoorts kan hebben? Als jouw viervoeter veel likt of krabt aan zijn/haar poten, kan dit een teken van een allergie zijn. Wees hier tijdens de lente maanden dus extra alert op! Mocht jouw huisdier hier last van krijgen, kan je nadat na dat hij/zij buiten is geweest, de snuit en poten even afnemen met een natte doek. Mocht jouw huisdier nou extreem veel/vaak krabben, neem dan contact op met de dierenarts zodat er gekeken wordt naar de exacte oorzaak.

Borstelen maar!

Tijdens de lente is het voor jouw huisdier tijd om afscheid te nemen van die wintervacht. Hoewel de dikte van het haar per huisdier verschilt, kan het geen kwaad om af en toe een kam door het haar te halen. Door te borstelen voorkom je klitten in het haar en hierdoor bevorder je de wisseling van haren, wat goed is voor de huid van jouw huisdier. Tip: neem de vacht na het borstelen/kammen af met een licht vochtige doek, zodat de resterende haren niet achterblijven.

Tijd voor de grote lente schoonmaak!

Houd jij ook een jaarlijkse schoonmaak zo vlak voor of tijdens de lente? Of is het gewoon de hoogste tijd voor een schoner huis? Zet je huisdier dan even apart. Jouw schoonmaakmiddelen zijn vaak giftig voor dieren en kunnen bij inname maar ook al bij aanraking zorgen voor irritatie.

Au, wat te doen bij een wespensteek?

Wespen keren in de lente terug om een plaats te zoeken om hun nest te maken, wie weet in jouw tuin! Veel dieren zijn allergisch voor een wespensteek, dit komt door de chemicaliën in de angel. Honden kunnen het jagen op een wesp zien als een fantastisch spelletje, maar het uiteindelijke resultaat is dus niet zo fijn.

Steken in de poot of ergens anders op het lichaam zijn meestal niet gevaarlijk. Let er op dat je de angel verwijderd en koel de plek eventueel om de pijn te verlichten.

Wanneer jouw huisdier een wesp inslikt of een steek rond de tong/hals/nek heeft, let dan goed op. Zwelling bij de keel/tong kan extra gevaarlijk zijn omdat een dier daardoor in verstikkingsgevaar komt. Mocht de plek dik worden, schakel dan direct de hulp in van jouw dierenarts.