A+
A-
11/5/23

Teken bij jouw huisdier: dit moet je doen!

Jakkes, jouw huisdier heeft een teek! Teken kunnen niet alleen ons lastig vallen, ook voor huisdieren zijn ze erg vervelend. Wat doet een teek precies? Hoe herken je een teek? Wat moet je doen als jouw huisdier een teek heeft? En hoe voorkom je een teek? Je leest het hier!

Klik hier voor de korte versie

Wat is een teek en hoe herken je hem?

Teken zijn kleine, spinachtige dieren die zich graag vestigen op de huid van jouw huisdier en zich vervolgens volzuigen met bloed. Een teek is normaal maar een paar millimeter groot, maar wanneer deze zich volzuigt met bloed, kan hij wel 100x zo groot worden.

Naast het zuigen van bloed, kunnen deze kleine beestjes ook ziektes overdragen. Mensen, katten, honden en meer huisdieren kunnen besmet raken met de ziekte van Lyme. In de praktijk blijkt dat veel huisdieren minder vatbaar zijn voor deze ziekte dan mensen. Naast de ziekte van Lyme zijn er meer tekenbeetziekten die jouw huisdier kan krijgen.  

Een teek voelt aan als een klein bultje. Meestal valt de teek er nadat deze zich heeft volgezogen vanzelf af zonder dat het baasje dit heeft opgemerkt. In tegenstelling tot mensen krijgen de meeste huisdieren geen klachten/symptomen. Mocht jouw huisdier er toch ziek van worden dan krijgt hij vaak pas na weken/maanden symptomen.

Wat moet je doen als jouw huisdier een teek heeft?

Mocht je een teek gevonden hebben, dan kan je deze het beste zo snel mogelijk weghalen. Uit onderzoek is gebleken dat een teek zich minimaal 24 uur moet voeden om voldoende bacteriën overgedragen te hebben om de ziekte van Lyme te veroorzaken. Daarom is een snelle aanpak aan te raden! Volg hieronder deze stappen:

  • Een teek kan het beste weggehaald worden met een tekentang of pen. Zorg er dus altijd voor dat je er een in huis hebt! Deze tangen en pennen vind je in jouw dichtstbijzijnde Jumper winkel.
  • Probeer met de tang of pen niet in het lichaam van de teek te knijpen, zo kan het geïnfecteerde speeksel van de teek juist terecht komen op jouw huisdier en hem daarmee besmetten.
  • Pak de kop van de teek en haal hem, zonder al te veel naar links en rechts te bewegen, recht uit de plaats waar hij er in is gegaan.
  • Controleer goed of alles van de teek weg is, desinfecteer vervolgens de wond en de tekentang/pen en was goed je handen met zeep.
  • Plet vervolgens de teek niet en gooi hem ook niet in de wc. Op deze manier is de kans groter dat er alsnog ziekteverwekkers verspreid worden. De beste manier is om een teek in een goed afgesloten doosje o.i.d. weg te gooien bij het vuilnis buitenhuis.
  • Schrijf in je agenda wanneer je de teek hebt gevonden en houd je huisdier en het wondje de komende tijd goed in de gaten. Meestal zie je na een paar dagen niks meer van de wond. Merk je dat jouw huisdier slomer wordt of ziek wordt? Neem dan contact op met je huisarts.

Voorkom een teek bij jouw huisdier

Natuurlijk: voorkomen is altijd beter dan genezen! Kan jij wel wat tips gebruiken om ervoor te zorgen dat jouw huisdier teek-vrij blijft? Deze onderstaande opties geven geen garantie dat jouw huisdier nooit meer een teek zal krijgen maar het zal zeker helpen met het afstoten van deze vervelende diertjes. Heeft jouw huisdier een tekenbeet en krijgt hij na verloop van tijd ook symptomen? Neem dan altijd contact op met je dierenarts!

Tekenradar

Houd tekenrader.nl in de gaten om te zien waar en wanneer teken actief zijn in Nederland. Natuurlijk moet je altijd alert blijven maar zo weet jij in ieder geval wanneer je extra moet opletten. Ook kan je op deze website zelf een melding maken als je een teek gevonden hebt.

Tekenband

Koop een tekenband voor jouw hond of kat. Deze band bevat stoffen die geleidelijk aan in de vacht/huid van jouw huisdier trekken. Door deze band zullen teken (en vlooien) onmiddellijk dood gaan na een beet en bovendien op afstand gehouden worden. Omdat de werkzame stoffen zich over het lichaam moeten verspreiden wordt vaak aangegeven dat de band zijn optimale werking heeft bereikt na ongeveer 1 week. In de Jumper kan je verschillende tekenbanden vinden. De meeste banden beschermen jouw huisdier 7 tot 8 maanden lang tegen teken.

Tekendruppels

Koop tekendruppels. Deze druppels zitten in een kleine pipet. Hiervan breek je de top af, waarna je de pipet op de huid in de nek van jouw huisdier zet. Even leegknijpen en je huisdier is een maand lang beschermd tegen teken en vlooien. Je hebt verschillende merken tekendruppels waarmee je vaak vlooien, teken en bijtende luizen dood. Bij veel merken is het belangrijk dat je tekendruppels koopt die geschikt zijn voor het gewicht van jouw huisdier, let hier dus op! Deze druppels kun je vaak gebruiken vanaf 8 weken maar check altijd de specifieke verpakking om te controleren wat zij aanraden voor dit product. Let er ook op dat je deze tekendruppels vaak moet herhalen om ervoor te zorgen dat jouw huisdier zo goed mogelijk beschermd blijft.

Regelmatig kammen/voelen

Blijf jouw huisdier goed controleren op teken. Doe dit tijdens een lekkere knuffelsessie waarbij je tegelijkertijd je handen over de huid laat gaan en goed controleert op teken. Doe dit ook vooral nadat jouw huisdier buiten is geweest.