A+
A-
12/9/23

Train je kat om niet te krabben aan jouw meubels

Als je een kat hebt, ben je misschien wel bekend met de frustratie van beschadigde meubels. Je mooie, dure bank verandert in een versleten krabpaal en je hebt het gevoel dat je huis er steeds erger uitziet. Maar maak je geen zorgen! Er zijn manieren om je kat te leren om van jouw meubels af te blijven. Hier zijn een paar tips waar zelfs de meest koppige katten naar zullen luisteren.

Klik hier voor de korte versie

Zorg voor andere plekken waar je kat kan krabben

Katten hebben de natuurlijke neiging om te krabben, niet alleen om hun nagels te onderhouden, maar ook om hun territorium af te bakenen. Katten hebben namelijk geurklieren in hun pootkussentjes en nagelomhulsels. Wanneer ze krabben aan oppervlakken, laten ze geurmarkeringen achter die voor andere katten waarneembaar zijn.

Door alternatieve krabmogelijkheden aan te bieden, zoals krabpalen, krabplanken en krabmatten, geef je je kat een gezonde en geaccepteerde uitlaatklep voor deze gedragingen. Plaats deze krabopties strategisch in je huis, vooral dichtbij de meubels die vaak het doelwit zijn van krabben.

Kies de juiste krabmaterialen

Katten hebben vaak voorkeur voor bepaalde texturen en materialen om aan te krabben. Het kan handig zijn om verschillende soorten krabmogelijkheden uit te proberen, zoals touwachtige texturen, karton en stof. Zo kan jij ontdekken welk type krabplek jouw kat het meest aanspreekt. Daarnaast kan het toevoegen van interessante speeltjes en geuren helpen om de nieuwsgierigheid van je kat te prikkelen en hun belangstelling voor deze krabmogelijkheden te vergroten.

Beloon goed krabgedrag

Katten zijn gek op beloningen! Dit kan een goede manier zijn om je kat aan te moedigen de gewenste krabplekken te gebruiken. Als je merkt dat je kat gebruikmaakt van de krabpalen, -planken of -matten, geef dan complimenten, traktaties of extra speeltijd. Dit creëert positieve associaties en moedigt je kat aan om deze plekken te blijven verkiezen boven je meubels.

Bescherm je meubels

Tijdens het trainen van je kat is het verstandig om je meubels te beschermen tegen ongewenst krabgedrag. Gebruik dubbelzijdig plakband, aluminiumfolie of plastic om de oppervlakken van je meubels tijdelijk minder aantrekkelijk te maken voor krabben. Hierdoor zal je kat eerder geneigd zijn om naar de alternatieve krabopties te gaan.

Gebruik geurverdrijvers

Katten hebben een sterk ontwikkeld reukvermogen, en je kan dit in je voordeel gebruiken. Geurafschrikkers zoals citrussprays of een van onze sprays in de winkels zorgen ervoor dat meubels minder aantrekkelijk zijn om aan te krabben. Deze geuren zijn vaak onaangenaam voor katten en zullen hen aanmoedigen om elders te krabben.

Knip de nagels van je kat

Het regelmatig knippen van de nagels van je kat is een preventieve maatregel om de schade veroorzaakt door krabben te verminderen. Wees voorzichtig bij het knippen van de nagels en gebruik speciale kattennagelknippers om verwondingen te voorkomen. Vind je het spannend om dit te doen? Je kan altijd advies vragen aan een van onze medewerkers.

Zorg voor afleiding en beweging

Zorg voor vermaak! Een verveelde kat kan anders zomaar de meubels als krabpaal aanzien. Hou je pluizige vriend(in) geestelijk én lichamelijk in beweging met interactieve speeltjes en regelmatige speelsessies. Zo blijft je kat op een positieve manier bezig en zet ze haar klauwtjes niet op je inboedel.

Vermijd straffen

Als het aankomt op het bijbrengen van manieren bij je kat, laat de harde aanpak liever achterwege. Negatieve reacties kunnen je kat alleen maar angstig maken en de krabdrang vergroten. Zet in plaats daarvan in op beloningen en complimentjes; dat werkt vele malen beter om haar in het gareel te krijgen.

Train je kat met geduld

Neem de tijd voor je miauwende maatje. Het kost wat tijd en geduld om je kat ervan te overtuigen dat meubels geen krabpaal zijn. Elke kat heeft een eigen persoonlijkheid, dus het vergt wat inzicht om de beste tactieken voor jouw pluizenbol te ontdekken. Denk eraan dat consequent zijn en positieve aanmoediging de sleutel zijn tot succes. Met de juiste benadering creëer je een fijne omgeving waarin je beiden van jullie plekje kunnen genieten, zonder gehavende meubelstukken.