A+
A-
12/9/23

Met je huisdier op vakantie: pas op hartwormen!

Wie houdt er niet van vakantie? De zon, de zee, en de onvergetelijke avonturen maken het de perfecte tijd om te ontspannen en nieuwe plekken te verkennen. Maar als huisdiereigenaar is het belangrijk om ook aan de gezondheid van je viervoeter te denken, vooral wanneer je samen het mooie Middellandse Zeegebied bezoekt. Hier huist namelijk een onzichtbare bedreiging: hartwormlarven!

Klik hier voor de korte versie

Wat zijn hartwormlarven?

Hartwormlarven, kleine parasieten die voornamelijk voorkomen in gebieden waar bepaalde muggensoorten leven, vormen een belangrijke bedreiging voor onze harige viervoeters. Deze muggen fungeren als tussenpersonen voor de hartwormparasiet, waardoor ze de larven kunnen overdragen. Zodra een geïnfecteerde mug een huisdier bijt, kunnen de larven in het lichaam van jouw huisdier terechtkomen en zich ontwikkelen tot volwassen hartwormen.

Vooral in warme en vochtige gebieden waar besmette muggen veel voorkomen, neemt het risico op een hartworminfectie toe. Om je huisdier te beschermen in deze gebieden, is het van essentieel belang om preventieve maatregelen te nemen.

Hartwormen bij honden en katten

Zowel de hond als de kat kunnen besmet worden. Katten lijken wel minder gevoelig voor infectie dan honden. Bij veel katten groeien de larven niet uit tot een volwassen worm en hebben de katten (vaak) geen klachten. Hoewel katten dus minder snel hartworminfecties krijgen, betekent dit niet dat we de preventie moeten negeren! Het is nog steeds heel belangrijk om maatregelen te nemen om de gezondheid van jouw kat te beschermen.

Waar moet je vooral oppassen voor hartwormen?

De Middellandse Zee staat bekend om haar adembenemende schoonheid en eindeloze charme, maar helaas vinden hartwormlarven dit ook een heerlijk gebied om te verblijven. Het warme klimaat en de overvloed aan muggen maken dit gebied tot een favoriete broedplaats voor deze parasieten. Of je nu de prachtige kust van Spanje verkent, de historische monumenten van Italië bewondert, de Griekse eilanden verkent of de Franse cultuur opsnuift, je huisdier loopt hier een verhoogd risico op een hartworminfectie.

Symptonen van een besmetting

Katten blijven over het algemeen symptoomloos als de larven niet uitgroeien tot volwassen wormen. Bij dieren waar de larven wel uitgroeien zien we vaak pas klachten ontstaan als de wormen volwassen zijn of op het moment dat de volwassen wormen komen te overlijden. Het kan dus wel enkele maanden duren voordat na een besmetting de eerste symptomen ontstaan.

De symptomen kunnen variëren en omvatten:

  • (Chronisch) hoesten
  • Lusteloosheid
  • Algehele zwakte
  • Gewichtsverlies
  • Snelle hartslag
  • Benauwdheid
  • Oedeem en ascites (vochtophoping en buikwaterzucht)
  • Ineenstorting

De ernst van deze signalen is vaak afhankelijk van de mate van besmetting. Meer wormen betekent meer klachten, dus ze kunnen een behoorlijk staaltje ellende veroorzaken.

Zo bescherm je je pluizige reisgenoot

Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken, want No worm Pro van Emax is er om je huisdier te beschermen. No Worm Pro is een kleine ontwormingstablet met vleessmaak (gevogelte) en werkt tegen spoelwormen, lintwormen, haakwormen, zweepwormen (hond) en de vossenlintworm. Daarnaast werkt de ontwormtablet ook preventief tegen de hartwormlarve.

No worm Pro van Emax is een betrouwbare en gemakkelijk te gebruiken ontwormingsbehandeling. Het bevat de werkzame stoffen milbemycine en praziquantel, die niet alleen volwassen wormen doden, maar ook voorkomen dat de larven zich ontwikkelen tot volwassen hartwormen. Wij raden aan om jouw huisdier voortijdig, tijdig en nadien met No Worm Pro te behandelen.

Door regelmatig No worm Pro toe te dienen, bescherm je je huisdier tegen hartwormziekte en zorg je ervoor dat ze veilig en gezond blijven, zelfs in hartwormlarvengebieden.

Geniet zorgeloos van je vakantie-avonturen

Dus terwijl je je koffers inpakt en je voorbereidt op een onvergetelijke vakantie in het Middellandse Zeegebied, vergeet niet om No worm Pro van Emax mee te nemen. Maak je klaar voor een vakantie vol plezier, zon en gelukkige momenten met je harige vriend! Stuur je ons nog even een ansichtkaartje?;)